miercuri, 10 decembrie 2008

Play Auditorium


Din perspectiva mea, Auditorium nu e nici mai mult, nici mai puţin decât o idee genială. De ce spun asta? Pentru că m-a fascinat într-o asemenea măsură încât într-o seara nu m-am putut îndura să mă culc până când nu am trecut de nivelul X...şi pentru că am reuşit să „corup” mai mulţi dintre prietenii mei, care s-au oprit abia în momentul în care au terminat toate nivelurile disponibile.

Ştiu că nu e prea greu să convingi o persoană pasionată de calculatoare să încerce un joc nou, dar mi se pare greu să reţii aceeaşi persoană ore în şir cu un joc care nu oferă nici aventuri, nici lumi alternative, nici arme sau superputeri. La prima vedere pare un joc destul de simplist: you gotta get the bright thingie to pass through the other thingie.















Mai exact, este un joc despre muzică şi lumini: elementul central este un flux de particule audio-vizuale, care trebuie ghidat spre containerul potrivit cu ajutorul mai multor instrumente. În momentul în care containerele primesc fluxul de energie necesar (şi de culoarea necesară), ele încep să cânte, iar la completarea fiecărui nivel utilizatorul îşi vede ideile şi eforturile concretizate într-o simfonie. Muzica este originală, nu există un mod standard de a rezolva un anume nivel (thus the intellectual challenge), iar coordonarea dintre acţiunile utilizatorului şi intensitatea muzicii şi luminii este impresionantă.

La primul contact cu jocul, mi s-a părut mai mult decât clar că are în spate tehnologii Adobe, lucru care mi-a fost confirmat în momentul în care am citit mai mult despre el. Mai exact, a fost folosit ActionScript 3 şi e nevoie de Flash Player 9 (or more) pentru ca jocul să poată rula. De aici şi legătura cu interfeţele web: articolul ăsta este mai mult un fel de: „uite ce se poate face dacă ai o idee şi ceva cunoştinţe despre tehnologiile web” ( + ceva mai mult timp liber, eventual şi câţiva prieteni dispuşi să ajute). Şi dacă mă întrebaţi pe mine, băieţii ăştia au ceva mai multe cunoştinţe, având în vedere fizica din spatele „jucăriei” colorate pe care au reuşit că o creeze.














Auditorium este pentru moment doar un demo, şi presupun că în momentul în care va fi terminat va deveni un produs comercial...dar ideea este în continuare una genială. Aşa că, dacă aveţi puţin timp de pierdut, do play Auditorium :).

marți, 9 decembrie 2008

Cum instalez ASP.NET?

A venit vremea sa instalam ASP.NET pentru a putea incepe codarea si construirea de pagini Web dinamice, de interfete Web prietenoase.

Pentru aceasta, trebuie sa indepliniti urmatoarele criterii:

1) sistem de operare Microsoft Windows
ASP.NET este o tehnologie dezvoltata de Microsoft, astfel ca este compatibila doar cu platforme Windows.
In plus, sistemul de operare folosit ar trebui sa fie unul dintre: Windows XP, Windows 2000, Windows Server 2003 sau Windows Vista.

2) service pack-uri si update-uri
Pentru a putea instala ASP.NET, ar trebui sa aveti ultimul service pack, precum si update-urile de securitate recente deja instalate. De exemplu, pe Windows 2000, este nevoie de Service Pack 2 si de Internet Explorer 6.

3) FARA versiuni beta de ASP.NET
Este absolut necesar sa dezinstalati orice versiune beta de ASP.NET pentru o instalare valida a unei versiuni stabile de ASP.NET.

4) .NET Framework
Este absolut necesar sa instalati platforma .NET, ce contine bibliotecile de baza pentru limbajele propuse de Microsoft si o masina virtuala ce permite executia codului scris pentru platforma. Va indicam sa descarcati kitul necesar de aici!

5) Visual Web Developer
Este recomandat sa folositi acest editor pentru a va construi intuitiv si rapid interfetele web. Acesta face parte din ansamblul Visual Studio. Ofera o interfata WYSIWYG, capabilitati drag-and-drop, explorer pentru baza de date, editoare pentru cod, HTML, scripturi. Il puteti descarca de aici!

6) Microsoft SQL Server 2005
Este recomandat sa instalati serverul de baze de date - SQL Server pentru a putea oferi persistenta datelor utilizate de motorul ASP.NET in cadrul interfetelor web proiectate.

La final, va urez download-are rapida a kiturilor si instalare placuta!