marți, 25 noiembrie 2008

Aventura spre Cunoastere - ASP.NET

Astazi voi descrie inceputul unei aventuri personale - de factura profesionala: initierea in tainele ASP.NET.
Desi este un framework grandios, ma refer ca proportii si capabilitati oferite, voi incepe sa il cunosc pas cu pas, cu rabdare - dar cu perseverenta. Poate va intrebati asupra motivului ce a declansat aceasta aventura - ma voi rezuma la a spune ca este destul de placut sa imbini placutul cu utilul.
Acum sa trecem la fapte...
ASP.NET este varianta succesoare a vechiului standard ASP (Active Server Pages). A aparut prin 2002, impreuna cu platforma .NET. Este recunoscut ca fiind limbajul de seama Microsoft pentru construirea site-urilor, aplicatiilor si serviciilor web.

Ce e defapt un fisier .asp? Un fisier HTML in care au fost strecurate subtil diverse scripturi, fie in VBScript, fie in JavaScript, fie in PHP,.. Libertatea de a iti alege limbajul de scripting dorit este o oportunitate de remarcat. :)
Interpretarea scripturilor se face pe partea de server - astfel ca, in cazul in care ati decis sa alegeti un limbaj de scripting diferit de cel implicit - VBScript- va trebui sa adaugati pe server un engine specific limbajului ales (JavaScript, PHP, ..) pentru a putea executa scripturile furnizate.

Ce ma mira si ma multumeste este faptul ca exista foarte multe similitudini intre ASP.NET si JSP (Java Server Pages): maniera in care au fost gandite (colectie de cod HTML cu bucati eterogene de scripturi), modul de inserare comun al scripturilor <%..%> sau <%=...%> (pt furnizarea de rezultate).

Dar, aventura abia a inceput.. Se anunta a fi destul de interesanta. Intre timp, va voi tine la curent cu noile descoperiri pe care le voi face in detrimentul necunoscutului.

Pe curand, cu mai multe informatii,
Catalina

Niciun comentariu: