După cum spunea şi Ana, într-un post anterior, am decis să folosim Joomla pentru managementul conţinutului site-ului nostru de interfeţe web.
Joomla este, în primul rând foarte flexibil şi orientat spre managementul conţinutului sub formă de articole, ceea ce reprezintă, de fapt, o platformă ce se pretează foarte uşor la gestionarea unui site în prepondereţă informativ, de prezentare, pe scurt cam tot ceea ce se reprezintă uşor în articole. Moodle ar fi fost o altă opţiune, dar acesta aduce mai mult a platformă de e-learning şi, poate că într-o anumită măsură am căutat şi puţină diversitate; de Moodle suntem sătui, dar totodată, obiectiv vorbind, îi cunoaştem bunele, relele şi foarte-relele...
Joomla este o platformă bazată pe PHP şi se instalează relativ uşor, dar e nevoie de ceva flexibilitate din partea host-ului. Versiunea pe care am folosit-o este 1.5, versiune ce vine cu avantajele unei administrări mai facile şi totodată mai flexibile, dar şi cu neajunsul faptului că elementele third-pary (module, pluginuri, teme vizuale) de la versiunea precedentă (1.0) nu mai sunt compatibile. Ca să putem totuşi testa majoritatea facilităţilor pe care le ofereau aceste componente, am activat un modul de "Legacy" care permite rularea componentelor "out of date" dar fără siguranţa că vor rula bine (cuvântul "incompatibil" începe totuşi cu "in-").
Scriptul de instalare Joomla este destul de deştept încât să te atenţioneze nu numai în legătură cu problemele pe care le detectează în timpul instalarii (parametri greşiţi, configuraţie necorespunzătoare pe server), dar oferă şi soluţii, deci cu un bagaj minim de cunoştinţe legate de PHP, MySQL şi drepturi UNIX, se rezolvă rapid. A propos, Joomla creează nu mai puţin de 36 de tabele diferite în baza de date MySQL, deci e recomandabil ca la instalare să se aleagă un prefix uşor de observat pentru numele tuturor tabelelor.
Din punctul meu de vedere, avantajul major al unui CMS stă în faptul că poţi să te concentrezi asupra conţinutului, fără să îţi faci griji în legătură cu aspectul, structura coerentă a site-ului şi ierarhizarea articolelor. Am ales această soluţie nu doar pentru comoditatea point-and-click-ului ci şi pentru a obţine mai mult timp în care să ne concentrăm asupra creării unui conţinut de calitate.
... de calitate superioară, evident :)
Vă aşteptăm pe la noi!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu